9 sierpnia 2015

Chleb szwajcarski na drożdżach

 
Przepis znaleziony u Pani Marzenki z bloga Kulinarne Szaleństwa Maniusi. Dawno nie jadłam tak mięciutkiego i puszystego chlebka! Chleb prosty w przygotowaniu, bezproblemowy. Najlepszy z masełkiem, jeszcze ciepły. Polecam!


Składniki:

600 g mąki pszennej typ 500
370 g wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suchych drożdży


Przygotowanie:

 Wszystkie składniki dobrze zmiksować miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Zajmie to około 10 minut. Przełożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut.
 
Po tym czasie wyłożyć ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką i uformować z niego bochenek. Odstawić na około 1 godzinę do napuszenia.
 
Naczynie żaroodporne nagrzać w piekarniku do 220 st.C. Napuszony chlebek nacechować ostrym nożem i ostrożnie przełożyć do gorącego naczynia razem z papierem. Przykryć pokrywką i piec przez około 30 minut w 220 st. C. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 30 minut.
 
Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! ;)
 

4 komentarze:

  1. Justynko super ci wyszedł. Ach muszę go znowu zrobić bo jest pyszny. Dziękuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Mam pytanko - może być chlebek w piecu przykryty folią aluminiową?bo nie mam pokrywki?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly