6 sierpnia 2015

Ciasto Leśny mech

 
Nie wiem, dlaczego tak długo zwlekałam z przygotowaniem tego ciasta. Chodziło po mnie już od dłuższego czasu, ale zawsze miałam jakieś wymówki, by go nie zrobić. W końcu się zdecydowałam i jestem MEGA pozytywnie zaskoczona ;) Pierwszy raz zrobiłam ciasto ze szpinakiem na słodko! Co ciekawe, jest on praktycznie niewyczuwalny. Poza walorami smakowymi, przyciągnie każdego swoim pięknym, zielonym kolorkiem! Naprawdę, warto wypróbować ;)

 
Składniki:

Szpinakowe ciasto:
3 jajka 
1 i 1/3 szkl cukru
1 i 1/3 szkl oleju
450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku
2 szkl mąki pszennej
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
330 g śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
1,5 łyżeczki żelatyny
1/4 szkl gorącej wody

Dodatkowo:
połowa granatu (zastąpiłam malinami)


Przygotowanie:

Szpinakowe ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jajka ubić z cukrem do puszystości. Szpinak rozmrozić na sicie, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Za pomocą blendera rozdrobnić go, dodając 3 - 4 łyżki masy jajecznej. Całą mieszankę przełożyć do ubitych jajek i dobrze wymieszać. Następnie powoli wlewać olej, miksując na niewielkich obrotach miksera. Na końcu wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, ale szybko wymieszać masę za pomocą łyżki. Gotowe ciasto przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 60 - 70 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Krem: Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do przestudzenia. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Kilka łyżek dodać do ostudzonej żelatyny i szybko wymieszać (zapobiegnie to zważeniu się kremu) Całą żelatynę wlać do ubitej śmietany i krótko zmiksować.

Z ostudzonego ciasta odkroić ostrym nożem 1/3 ciasta i pokruszyć do miski. Resztę ciasta wysmarować kremem. Wierzch obsypać pokruszonym ciastem i udekorować granatem
(w moim przypadku malinami) Tak przygotowane ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego! 
 
Inspiracja/ źródło: Uwielbiam gotować!

3 komentarze:

  1. Smakowite ciacho :) Uroczo wygląda, zawsze robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też robiłam to ciasto już kilka razy :) Jest świetne, pięknie wygląda i do tego nie czuć szpinaku. Jak zawsze muszę coś zmienić i tym razem troszkę zmieniłam krem. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaka duża tortownica/blacha?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly