25 sierpnia 2015

Domowe powidła śliwkowe

 
Tak...to już czas na domowe przetwory (zima tuż tuż) Domowe powidła ze śliwek węgierek. Aromatyczne, obłędnie smaczne! Można wyjadać je łyżeczką prosto ze słoiczka lub użyć do przygotowania ciast, kanapek czy deserów. Na chłodne, zimowe wieczory będą doskonałe!


Składniki (na 2 średniej wielkości słoiki)

2 kg dojrzałych śliwek węgierek
cukier (ilość zależy od słodkości naszych śliwek)
1 łyżeczka cynamonu


Przygotowanie:

Dojrzałe śliwki umyć, dobrze osuszyć, przeciąć na pół i wyciągnąć pestkę. Włożyć do szerokiego garnka i dodać odrobinę wody (4-5 łyżek). Gotować na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, by śliwki się nie przypaliły. Gotowanie może potrwać nawet 2 godziny. U mnie trwało to krócej, bo zaledwie 80 minut ;) Wszystko zależy od śliwek. Jeśli będą bardzo dojrzałe, czas się skróci.

 
Gotowe powidła powinny być gęste. W łatwy sposób można to sprawdzić. Jeśli ślad zrobiony łyżką na dnie garnka nie zlewa się, to powidła są gotowe. Jeśli natomiast ślad znika-musimy jeszcze chwilkę gotować. Na koniec sprawdzamy słodkość powideł. W razie konieczności dodajemy cukier. Polecam dodać również łyżeczkę cynamonu, dzięki czemu powidła nabiorą dodatkowego aromatu. Uwaga! Jeśli dosładzamy nasze powidła, to należy je jeszcze chwilę pogotować, ponieważ cukier je rozrzedzi. Gorące przełożyć do czystych słoików, dobrze zakręcić i postawić do góry dnem na około 15 minut Smacznego!
 

2 komentarze:

Printfriendly