7 sierpnia 2015

Jak zrobić rozczyn drożdżowy?

  Podstawą udanej pizzy, pieczywa czy ciast drożdżowy jest właśnie rozczyn ze świeżych drożdży. W porównaniu do suchych drożdży (które wystarczy połączyć z innymi składnikami), rozczyn wymaga od nas większego zaangażowania, jednak jego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż 30 minut.


Kilka porad...
 
-Drożdże użyte do rozczynu powinny być świeże (sprawdzajmy datę ważności!) Słabe drożdże nie urosną, a co za tym idzie, nasz końcowy wypiek będzie nieudany.
 
-Składniki rozczynu należy odjąć od przepisu na wybrane ciasto.
 
-Jeśli w przepisie nie ma mleka, to w rozczynie zastępujemy je wodą. Tak samo jest w przypadku mąki. Używamy takiej, jaka jest w przepisie.
 
-Woda lub mleko dodane do rozczynu powinno mieć temperaturę pokojową. Zbyt ciepłe zabije drożdże i rozczyn nie urośnie. Zbyt zimne nie spowoduje lub przedłuży wyrastanie. Odpowiednia temperatura to około 40 st.C.
 
-Żeby rozczyn ładnie wyrósł, musi być przygotowywany w ciepłym miejscu, bez przeciągów. Jeśli będzie mu zimno, na pewno nie urośnie.
 
-W każdym przepisie świeże drożdże można zastąpić suchymi. Dajemy ich zawsze dwa razy mniej niż świeżych. Nie trzeba wtedy przygotowywać już rozczynu.

 
Składniki:
(ilość drożdży jest przykładowa! Należy użyć takiej ilości, jaka zawarta jest w przepisie, z którego korzystamy)
 
25 g świeżych drożdży
2 łyżki mąki
1/4 szkl letniego mleka
1 łyżka cukru

 
Przygotowanie:
(przedstawione na zdjęciu powyżej)
 
1. Drożdże wkruszyć do miski.
2. Zasypać cukrem.
3. Zalać mlekiem. 
4. Dobrze wymieszać.
5. Wsypać przesianą mąkę.
6 i 7. Ponownie wymieszać.
8. Przykryć ściereczką.
6. Odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do momentu "ruszenia" drożdży. Na zdjęciu poniżej przedstawione są kolejne etapy wyrastania rozczynu.
 



Tak wyrośnięty rozczyn jest gotowy do połączenia go z resztą składników przepisu na ciasto ;) Powodzenia!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly