19 sierpnia 2015

Maślane rogaliki śniadaniowe

 
Rogaliki jak z najlepszej piekarni! Puszyste, delikatne i niezwykle maślane. Ze szklanką gorącego mleka na pewno umilą Wam poranek ;) Polecam!


Składniki: (na około 12 rogalików)

Ciasto:
580 g mąki pszennej
2 małe jajka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju słonecznikowego
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szkl letniego mleka
60 g roztopionego masła
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych

Dodatkowo:
50 g miękkiego lub lekko stopionego masła
1 jajko do posmarowania
 mak do posypania


Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem i solą (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego (wyrobione ciasto powinno być sprężyste i nie powinno kleić się do rąk). Uformować z niego kulę i umieścić w oprószonej mąką misce. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 60 minut).

Po tym czasie ciasto podzielić na 12 równych części. Uformować z nich kulki. Każdą rozwałkować na podłużny placuszek o długości około 20 cm (patrz zdjęcie poniżej). Posmarować je miękkim masłem, a następnie zwinąć wzdłuż krótszego boku, rozciągając na zewnątrz. Uformować rogaliki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odstępach (urosną!). Odstawić na około 30 minut do napuszenia. Następnie za pomocą pędzelka posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać makiem.
 

Piec w 200 st.C przez około 20-25 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone rogaliki wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Smacznego!

Źródło: klik
 

2 komentarze:

  1. A mi nie wychodzą tak ładne zawijasy :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba dobrze rozciągać ciasto podczas zwijania ;) Proszę się nie poddawać. Na pewno kiedyś wyjdą. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly