10 sierpnia 2015

Murzynek- wilgotny i puszysty


Klasyczny, znany nam wszystkim murzynek. Obłędnie wilgotny i wyrazisty w smaku. Zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Jest bardzo popularnym i często robionym w Polsce ciastem. Palce lizać ;)
 

Składniki:

200 g masła
1,5 szkl cukru
1/2 szkl mleka
4 czubate łyżki ciemnego kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 duże jajka w temperaturze pokojowej


Przygotowanie:

Cukier, ekstrakt, kakao, masło oraz mleko zagotować. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki i odstawić na bok (to będzie polewa murzynka). Odstawić masę do całkowitego wystudzenia. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, dobrze wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę, dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie wmieszać ją do ciasta kakaowego za pomocą szpatułki.

Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartej keksówki o długości 25-30 cm. Piec w 180 st.C około 35-45 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i ostudzić. Ostudzonego murzynka polać odstawioną wcześniej polewą w szklance. Smacznego! 
 
Polecam przeczytać porady, jak uniknąć zakalca (klik).
 

Inspiracja/ źródło: Poezja Smaku

10 komentarzy:

  1. A ja dodaje jeszcze 2 lyzki powidel jest wtedy extra nawilzony...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tez dodaję powideł i jest super

      Usuń
  2. A ja dodaje jeszcze 2 lyzki powidel jest wtedy extra nawilzony...

    OdpowiedzUsuń
  3. A można użyć papieru do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  4. Udał mi się pięknie. Wyrośnięty, pyszny. Dziękuję!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie cieszę!! Smacznego! 👍😘

      Usuń
  5. Przepyszny właśnie wyciągnęłam . Zapach w całym mieszkaniu ��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. MOJ TEZ JUZ W PIECU SIE PIECZE BĘDZIE DO KAWKI NA JUTRO MNIAM

      Usuń

Printfriendly