16 sierpnia 2015

Naleśniki- najlepsze!

 
Jak dla mnie perfekcyjny przepis na domowe naleśniki! Ciasto nie przywiera do patelni, a gotowy naleśnik jest cieniutki i delikatny. Zdecydowanie najlepsze naleśniki, jakie do tej pory zrobiłam ;) Polecam!
 
 
Składniki: (na 8 naleśników)

100 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka oleju słonecznikowego
szczypta soli
300 ml mleka


Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia na patelni z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej skropić patelnię olejem i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzić olej na całej patelni) Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki

3 komentarze:

  1. Nie przywierają do patelni, bo mają olej w cieście :) ja robię tylko takie, bo tak mnie nauczyła Mama :) ale ciastu nie zawsze daję odpocząć (czy to na blacie czy w lodówce), bo głód domowników nakazuje smażyć "teraz, już, natychmiast" :D tylko zaplanowane wcześniej ciasto sobie leżakuje :) wtedy lepiej się smażą :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly