12 sierpnia 2015

Proste ciasto ucierane z jabłkami (na oleju)

 
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto. Idealne, gdy puka niezapowiedziany gość. Ja zrobiłam je z jabłkami, ale można wykorzystać inne owoce ;). Serdecznie polecam!
 

Składniki:

Ciasto:
4 jajka
1,5 szkl mąki pszennej
¾ szkl cukru
½ szkl oleju rzepakowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropel aromatu waniliowego
2-3 duże jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki mąki pszennej

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia


Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Jabłka obrać, pokroić w plasterki, a następnie wymieszać z cynamonem oraz dwoma łyżeczkami mąki. Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę, stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia się składników. Powoli wlewać olej rzepakowy oraz aromat, miksować. Na końcu wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką, by piana nie opadła.


Tak przygotowane ciasto przelać do tortownicy o średnicy 22-24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście poukładać jabłka. Piec w 180 st.C około 50 minut do suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

Polecam przeczytać porady, jak uniknąć zakalca (klik) 
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki
 

9 komentarzy:

  1. Takie proste ciasta są najlepsze ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej robię to ciasto jest w piekarniku góra i dół ale takie wysokie nie nie urosło tylko te jabłka wyglądają wysuszone dlaczego wy macie wysokie a ja niskie a robiłam zgodnie z przepisem jeszcze w piekarniku a 40 MIN MINEŁO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tortownicę o jakieś średnicy Pani użyła? :) na owno 24 cm?

      Usuń
  3. tortownicy o śr 23 a dzisiaj robię ponownie ale jabłka dałam tarte zobaczymy co wyjdzie a ile minut trzeba piec to ciasto

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odświeżyłam nieco przepis oraz zdjęcia. Czas pieczenia wydłużyłam do 50 minut, proszę zapoznać się z przepisem :) Pozdrawiam!

      Usuń
  4. piekłam 55 min i zostawiłam w piekarniku na 10 min i teraz patrzę dół mokry nie dopieczony może winnam dać termoobieg na 10 min a później dół na 15 min

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trzeba próbować do oporu, nie wiem jaki ma Pani piekarnik i z jakich form korzysta. Czas pieczenia ciasta u każdego może się różnić, ale nie powinno być to dłużej niż 60 minut :)

      Usuń
  5. mam amimca super line z termoobiegiem i zawszę szybko się upieko nie wiem teraz co teraz się dzieje może to dlatego ze jabłka ja zawsze dawałam na termoobieg teściowa powiedziała że ciasto jest upieczone tylko takie trochę mokre od soku jabłkowego dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly