14 sierpnia 2015

Racuchy drożdżowe

 
Babcine racuchy drożdżowe. Niezwykle puszyste i leciutkie. Robione w polskich domach od bardzo dawna! Racuszki z tego przepisu są naprawdę doskonałe, takie jakie jadłam jak byłam mała. Serdecznie polecam wypróbować. Poezja ;)
 
 
Składniki: (na ok. 20 racuszków)

Ciasto:
40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
500 g mąki pszennej
1 małe jajko
1,5 szkl. letniego mleka
szczypta soli
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
2 jabłka (opcjonalnie)
olej do smażenia
cukier puder do posypania


Przygotowanie:

Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, cukrem oraz solą ( ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być klejące, ale nie zbyt rzadkie. Przykryć naczynie z ciastem ściereczką i odstawić na około 60-90 minut do podwojenia objętości. Po tym czasie do ciasta można dodać obrane i pokrojone wcześniej w drobną kostkę jabłka.
 

Na rozgrzany olej nakładać porcje ciasta (ja pomogłam sobie dwoma łyżkami zamoczonymi uprzednio we wrzątku, dzięki czemu ciasto się nie kleiło do łyżek) Ważne, by olej nie był zbyt gorący, ponieważ skutkuje to szybkim zarumienieniu się racuszków, które w środku będą surowe. Nie może mieć również zbyt niskiej temperatury-racuszki nasiąkną tłuszczem. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Odsączać na papierowym ręczniku.
 
 
Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Jeśli pozostaną na następny dzień, w łatwy sposób można przywrócić im świeżość. Wystarczy je chwilkę podgrzać w mikrofalówce. Smacznego!
 


2 komentarze:

  1. Uwielbiam racuchy polecam kefirowe idealnie puchate.
    Pozdrawiam
    Kuchnia Poli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam racuchy polecam kefirowe idealnie puchate.
    Pozdrawiam
    Kuchnia Poli.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly