27 sierpnia 2015

Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

 
Nie pamiętam, który to już raz robię te sakiewki. Są nieziemskie! Sprawdzą się doskonale jako przekąska w ciągu dnia. Serdecznie polecam!

 
Składniki: (na około 40 sakiewek)

Ciasto:
250 g twarogu półtłustego zmielonego dwukrotnie
250 g masła
2 szkl mąki pszennej

Lukier:
1 szkl cukru pudru
1 łyżka kwaśnej śmietany 12%

Dodatkowo:
4 jabłka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki cukru


Przygotowanie:

Ciasto: Składniki na ciasto szybko wyrobić rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.

Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać kwadraty o wymiarach 8x8 cm. (pomogłam sobie szablonem z kartki) Na każdy kwadracik nałożyć łyżeczkę jabłek. Wszystkie rogi złączyć ze sobą, tworząc sakiewki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 35 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce.
 

Lukier: Składniki dobrze wymieszać ze sobą, do uzyskania gęstego lukru (w razie potrzeby dodać więcej śmietany lub cukru pudru)  Polać lukrem ostudzone sakiewki. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly