11 sierpnia 2015

Tort migdałowo- cynamonowy

 
Tort dla wielbicieli migdałów i cynamonu :) Obydwa smaki doskonale do siebie pasują i tworzą naprawdę smaczny tort. Do jego przygotowania użyłam migdałowego biszkoptu, którego przepis już wcześniej opublikowałam na blogu. Gorąco polecam! :D


Składniki:

Biszkopt migdałowy:
6 jajek w temperaturze pokojowej
¾ szkl. cukru
100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych)
130 g mąki pszennej
1 łyżeczka cynamonu

Krem migdałowy:
200 g waniliowego serka homogenizowanego
2-3 łyżki cukru pudru
1 op. cukru wanilinowego
2 łyżki likieru amaretto 
1 łyżeczka cynamonu
5 łyżeczek żelatyny
500 ml śmietany 36%

Poncz:
likier amaretto (opcjonalnie)

Dodatkowo:
posiekane migdały do dekoracji boków tortu
cynamon


Przygotowanie:

Biszkopt migdałowy: Białka ubić na sztywno (bardzo ważne!). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować (piana nie może opaść!) Mąkę i cynamon przesiać, wsypać do piany razem z migdałami, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, do połączenia się składników. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno, boki niczym nie wykładać!) Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 160-170 st.C piekarniku przez około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony) Wyjąć z piekarnika i spuścić z około 60cm. na podłogę. Włożyć do uchylonego piekarnika i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony przekroić na 3 blaty.

Krem migdałowy: Śmietanę 36% ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier puder i cukier waniliowy. Serek wymieszać z likierem i cynamonem, dodać do śmietany i zmiksować. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Dodać do niej kilka łyżek kremu, wymieszać, a następnie całą wlać do śmietany, zmiksować.

I blat biszkoptu nasączyć i umieścić w tortownicy, wysmarować go 1/3 kremu, a krem posypać posiekanymi migdałami i oprószyć cynamonem. Przykryć II blatem nasączonego biszkoptu i ponownie wysmarować kremem, posypać cynamonem i migdałami. Przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki tortu wysmarować resztą kremu. Boki obsypać posiekanymi migdałami, a wierzch dowolnie udekorować. Schłodzić do stężenia. Smacznego! 

3 komentarze:

Printfriendly