28 sierpnia 2015

Tropikalny sernik z mango

 
Orzeźwiający serniczek z mango. Puszysty i bardzo delikatny, wręcz rozpływa się w ustach! Oryginalny smak zawdzięcza przede wszystkim mango- jednemu z najwykwintniejszych owoców tropikalnych ;) Sernik dobrze się prezentuje na stole i na pewno zachwyci gości. Polecam!

Składniki:

Ciasteczkowy spód:
350 g ciastek kakaowych
90 g miękkiego masła

Masa serowa:
750 g zmielonego twarogu
2 szkl kwaśniej śmietany 12%
5 jajek 
3 dojrzałe owoce mango, zmiksowane na puree
1,5 szkl cukru 
4 łyżki mąki ziemniaczanej 
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
skórka otarta z 1 pomarańczy 

Tropikalna galaretka:
1 mango zmiksowane na puree
1 galaretka pomarańczowa


Przygotowanie:

Ciasteczkowy spód: Ciastka drobno pokruszyć, dodać miękkie masło i wyrobić do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze, równomiernie ugnieść w dno formy.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Składniki krótko zmiksować do ich połączenia. Masę przelać na ciasteczkowy spód. Piec w kąpieli wodnej w 175 st.C przez około 60-70 minut (lub dłużej), aż sernik będzie ścięty z wierzchu. Upieczony pozostawić w uchylonym piekarniku do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny.

Tropikalna galaretka: Galaretkę rozpuścić w ¾ szkl. wrzącej wody, pozostawić do przestudzenia. Następnie dodać do niej puree z mango i zmiksować. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na schłodzony sernik. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego! 

Inspiracja/ źródło: klik

2 komentarze:

Printfriendly