31 sierpnia 2015

Zakręcona drożdżówka z truskawkami i rabarbarem

 
Puszysta drożdżówka nadziana kisielem rabarbarowo-truskawkowym. Pieczona w bardzo ciekawy sposób ;) Pierwszy raz spotkałam się z taką zakręconą drożdżówą :D Bardzo smaczna, delikatna, nie za słodka. Owocowy kisiel można zastąpić oczywiście czymś innym. Na przykład Nutellą ;) Ciekawe jak by smakowała... A przepis nadesłała Pani Bożenka z bloga Moje domowe kucharzenie. Bardzo dziękuję i gratuluję trzeciego miejsca w konkursie "Drożdże w roli głównej" :)
 
 
Składniki:

Ciasto:
4 szkl mąki pszennej
70 g świeżych drożdży (ja dałam 40 g, moim zdaniem tyle wystarczy ;-))
300 ml letniego mleka 
50 g roztopionego i ostudzonego masła 
4 żółtka
1 łyżeczka soli 
2 łyżki cukru 

Owocowy kisiel:
500 g rabarbaru
200 g truskawek
1 kisiel truskawkowy
szczypta soli
około 3/4 szkl cukru

 

Przygotowanie:

Owocowy kisiel: Rabarbar i truskawki drobno pokroić.  Owoce umieścić w garnuszku z dodatkiem soli i cukru. Zagotować. Wsypać kisiel i gotować jeszcze kilka minut do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. 

Ciasto: Drożdże rozpuści w 1/2 szkl. letniego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut do "ruszenia" drożdży. 
 
Do miski wsypać mąkę, sól, cukier i wymieszać. Dodać pozostałe składniki ciasta razem z rozczynem i dobrze zmiksować mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie (będzie to jednak bardziej pracochłonne) Wyrobione ciasto powinno być elastycznie, gładkie i nie powinno kleić się do rąk. Z takiego ciasta uformować kulę, umieścić ją w oprószonej mąką misce i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
 

Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i rozwałkować na kształt prostokąta. Posmarować owocowym kisielem (pozostawiając troszkę do posmarowania upieczonego ciasta). Dłuższe boki prostokąta złożyć do środka. Krótsze również złożyć, ale tylko końcówki.Następnie rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm, pociąć na paski. Każdy pasek skręcić w przeciwnych kierunkach tworząc spiralki. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bardzo blisko siebie. Piec w 180 st.C przez około 30 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć i przestudzić. Jeszcze ciepłe ciasto wysmarować resztą owocowego kisielu. Zwinąć ciasno w roladę, owinąć folią spożywczą i odstawić na 1-2 godziny. 

Odwinąć drożdżówkę z folii i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
 
 

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny pomysł, pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. No nie, to jest boskie! Nie dość, że wygląda bajecznie to pewnie też tak smakuje :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też dziękuję... i cieszę się, że posmakowała...no i pięknie wygląda..

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly