26 sierpnia 2015

Żółty chleb kukurydziany

 
 
Rewelacyjny chlebek, obłędnie żółty i mięciutki. Po prostu idealny ;) Polecam szczególnie wielbicielom kukurydzy!
 
 
Składniki:

450 g mąki pszennej
200 g kukurydzy z puszki
2 łyżeczki soli
10 g suchych drożdży
190 g letniej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżka oleju rzepakowego
½ łyżeczki kurkumy
 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z kurkumą, drożdżami, solą oraz cukrem. Kukurydzę odsączyć, ¾ zmiksować blenderem na puree, a następnie połączyć z letnią wodą i olejem. Mieszankę wlać do mąki z dodatkami i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego i sprężystego ciasta. Pod koniec wsypać resztę kukurydzy i ponownie wyrobić. Wyrobione ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować z niego okrągły bochenek. Umieścić go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Piec w 200 st.C około 30 minut. Upieczony chlebek wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. Uwielbiam chlebek kukurydziany :)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny kolor :)

    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly