30 września 2015

Bagietki czosnkowe

 
Zdecydowanie najlepsze czosnkowe bagietki jakie miałam okazję zrobić! Pięknie pachną podczas pieczenia i znikają BARDZO szybko :D Chrupiące z zewnątrz, puszyste w środku. Zdrowe to może one nie są, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić :) Pomyśl o tym wylewającym się jeszcze z ciepłych bagietek czosnkowym masełku...poezja! 

  
 Składniki: (na 6 bagietek) 

Ciasto:
550 g mąki pszennej
10 g suchych drożdży lub 20 g drożdży świeżych
250 ml ciepłego mleka
50 ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru

 Nadzienie:
około 100 g miękkiego masła
4-6 ząbków czosnku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać do nich mokre składniki i wszystko wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, do uzyskania jednolitego, sprężystego i gładkiego ciasta. Uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce i i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).
 
 
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i podzielić na 6 równe części. Z każdej uformować podłużną bagietkę. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na 20 minut do napuszenia. Następnie ostrym nożem naciąć bagietki, robiąc wgłębienia.
 
 
Nadzienie: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Za pomocą małej łyżeczki nakładać nadzienie do wgłębień. 
 
Piec w 190 st.C przez około 25 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Podawać jeszcze ciepłe :) Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. bardzo pyszny przepis na bagietki :) muszą być kusząco aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie. Zrobię i ja :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Są pyszne - chrupiąca skórka i mięciutki środek,a do tego pełne aromatu.Wchodzą do naszego menu na stałe!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly