8 września 2015

Buchty/ Pampuchy- kluski na parze

 
Tradycyjne kluski na parze, znane również jako buchty lub pampuchy. Puszyste, mięciutkie, jedyne w swoim rodzaju. Zdecydowanie smaki dzieciństwa! Polecam!
 

Składniki: (na około 15 sztuk)

Ciasto:
500 g mąki pszennej
15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
1 szkl letniego mleka
3 łyżki cukru
2 jajka
3 łyżki masła, stopionego i przestudzonego
szczypta soli

Dodatkowo: 
owoce do nadziania buchtów, np. śliwki, truskawki (opcjonalnie)


Przygotowanie:
 
Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać jajka i mleko, dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić. Ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Po tym czasie z ciasta uformować okrągłe bułeczki wielkości tradycyjnych pączków. Można je również nadziać owocami, jeśli lubicie Umieścić bułeczki na stolnicy obsypanej mąką i przykryć ściereczką. Pozostawić do napuszenia (około 30 minut).
 

W szerokim garnku zagotować wodę, nakryć garnek gazą lub płócienną ściereczką i obwiązać sznurkiem wokół brzegu. Wyrośnięte buchty umieścić na gazie/ściereczce (tylko po dwie lub trzy, by się nie posklejały) i przykryć metalową miską.
 
 
Gotować przez około 10 minut. W ten sam sposób ugotować następne porcje. Po tym czasie delikatnie przełożyć je na talerz. Podawać, np. z musem owocowym, jogurtem, miodem itp. Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Pampuchy! Uwielbiam, w szczególności z sosem owocowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Powiedzcie mi dziewczyny czy wyjda w maszynie na pare? Taka wiecie plastikowa ,gdzie wlewa sie wode na dol .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że powinno się udać ;) Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly