20 września 2015

Chałka

 
Niektórzy lubią z kruszonką, inni z makiem, a jeszcze inni z dodatkiem masełka. Jedno jest pewne... chałka była, jest i będzie jednym z ulubionych rodzajów pieczywa w Polsce. Mięciutka, puchata, niezwykle aromatyczna i maślana bułka zaplatana w warkocz. Znana również jako strucla, plecionka lub kukiełka. Doskonała na śniadanie ze szklanką ciepłego mleka. Polecam!
 
 
Składniki: (na jedną chałkę średniej wielkości)
 
Ciasto: 
2 szkl mąki pszennej
15 g drożdży świeżych
50 g cukru
16 g cukru waniliowego (1 op.)
1/2 szkl letniego mleka
szczypta soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła
 
Dodatkowo:
1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do wysmarowania chałki
mak
  

Przygotowanie:
 
Rozczyn: Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka, ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do "ruszenia drożdży". 

Ciasto: Mąkę, cukry, sól oraz jajko umieścić w misie miksera. Dodać wyrośnięty rozczyn oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego i sprężystego ciasta, dodając pod koniec roztopione masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
 
 
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami. Podzielić na 4 równe części, z każdej uformować wałeczek. Końce wałeczków zlepić ze sobą. Zewnętrzny wałeczek przekładać w stronę środka przez dwa wałeczki (tak jak plecie się warkocz) i tak do końca. Chałkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do napuszenia. 
 
Po tym czasie wysmarować chałkę jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypać makiem. Piec w 180 st.C około 30 minut do zezłocenia (można przykryć ją folią aluminiową, jeśli zbyt szybko się rumieni) Wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!
 

3 komentarze:

  1. Właśnie zabieram się do pieczenia tej chałki,czy mi taka wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly