19 września 2015

Chleb wiejski z sokiem warzywnym

 
Wyśmienity chlebek, chrupiący z zewnątrz, mięciutki w środku. Sok warzywny nadaje mu nie tylko pięknego, czerwonego kolorku, ale i niepowtarzalnego smaku i zapachu :) Serdecznie polecam!


Składniki:

400 g mąki pszennej chlebowej 
1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
120 ml soku z warzyw (użyłam pomidorowego)
100 ml wody
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli


Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta. Uformować z niego kulę, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w oprószonej mąką podłużnej formie (keksówce). Odstawić w cieple na około 1 godzinę do napuszenia.

Tak przygotowany chlebek piec w 200 st.C przez około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestudzenia na kratce. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly