21 września 2015

Ciastka Klawisze

 
Maślane, kruche ciasteczka w kształcie klawiszy pokryte warstwą lukru na bazie białka i cukru pudru. Ich przygotowanie nie sprawia problemu, a efekt końcowy zadowoli każdego. Serdecznie polecam jako dodatek do popołudniowej kawki ;)


Składniki: (na około 35-40 sztuk)

Ciasto:
340 g mąki pszennej
185 g masła
45 g cukru pudru
2 żółtka
kilka kropli ekstraktu waniliowego

Lukier:
1 białko
około 1 szkl cukru pudru


Przygotowanie:

Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania puszystej, jasnej masy. Dodać żółtka, ekstrakt oraz mąkę, zmiksować. Ciasto zagnieść, a następnie rozwałkować na prostokąt o grubości 1 cm. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.

Lukier: Białko utrzeć z cukrem pudrem (lukier powinien być bardzo gęsty! W razie konieczności dodać jeszcze pudru). Rozsmarować nożem na schłodzonym cieście. Umieścić w lodówce na około 30 minut, by lukier zastygnął.

Ostrym nożem lub kółkiem do krojenia pizzy pokroić ciasto na prostokąty o wymiarach 1 cmx4 cm. Ciasteczka przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec przez 10 – 15 minut w 180 st.C do lekkiego zarumienienia. Upieczone klawisze wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! 
 
Inspiracja/ źródło: ko ko ko

2 komentarze:

  1. Oj jak pysznie wyglądają :) chętnie bym po nie sięgnęła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają apetycznie a smakują jeszcze lepiej. Pieczemy te ciasteczka z 5-latkiem i za każdym razem mamy wiele frajdy.

    Pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly