6 września 2015

Ciasto 3 Bit

 
Bardzo popularne ciasto, które zachwyca swoim smakiem, zbliżonym do batonika 3 bit. Składa się z 3 warstw herbatników, kajmaku, masy budyniowej, bitej śmietany i startej, ciemnej czekolady. Nie wymaga pieczenia, doskonałe na każdą okazję. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej, by herbatniki zmiękły. Gorąco polecam! :)


Składniki:

Masa budyniowa:
2 szkl mleka
1/4 szkl cukru 
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
3 łyżki mąki pszennej 
180 g miękkiego masła

Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (400-500 g)
500 ml śmietanki kremówki 36%
1 śmietan – fix
1-2 łyżki cukru pudru
1 gorzka czekolada, starta na drobnych oczkach
75 sztuk herbatników (około 400 g)


Przygotowanie:

Masa budyniowa: 1 ½ szkl mleka zagotować razem z cukrem. W reszcie mleka rozpuścić obydwie mąki oraz żółtka. Dokładnie wymieszać, a następnie wlać do gotującego się mleka. Gotować do zgęstnienia, cały czas mieszając. Gęsty budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce, cały czas miksując, do uzyskania puszystego kremu.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan – fixem. 
 

Herbatniki wyłożyć na spód formy o wymiarach 35x24 cm wyłożonej folią aluminiową. Wysmarować je masą krówkową i przykryć drugą warstwą herbatników. Na herbatnikach rozprowadzić masę budyniową i przykryć ostatnią warstwą ciastek. Na górę ciasta wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić w lodówce (najlepiej całą noc). Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Ciasto wygląda obłędnie ! BRAWO za rezultat !

    Pozdrawiamy :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto! Chyba nigdy mi się nie znudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i już wiem co przygotuję na niedzielę do kawusi :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Klasyka :) Pięknie Ci wyszło :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam, czy naprawdę jest godne polecenia? Wszystko wychodzi, herbatniki są kruche czy gumowate? Szukam sprawdzonego przepisu na imprezę imieninową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam :-) W mojej rodzinie ciasto robione od lat. Proste, szybkie, bez pieczenia, zawsze wychodzi i wszystkim smakuje ;-) Herbatniki po nocy spędzonej w lodówce miękną, i to właśnie wtedy ciasto jest najlepsze. Serdecznie polecam wypróbować. Pozdrawiam!

      Usuń
  6. Robiłam dziś i wszystkim smakuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę :) Życzę smacznego! Pozdrawiam <3

      Usuń

Printfriendly