1 września 2015

Ciasto Kinder Chocolate

 
Dwa wilgotne blaty ciasta czekoladowego przełożone słodkim kremem Kinder Chocolate. Wierzch polana polewą czekoladową i udekorowana posiekanymi batonikami. Poezja!
 

Składniki:

Ciasto czekoladowe:
250 g margaryny
500 ml mleka w temperaturze pokojowej
2 szkl mąki pszennej
1 szkl cukru
2 duże jajka w temperaturze pokojowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka cynamonu
4 kopiaste łyżki kakao
6 łyżek dżemu/ powideł śliwkowych w temperaturze pokojowej

Krem Kinder Chocolate:
150 g batoników Kinder Chocolate (12 sztuk)
30 g masła
630 g słodkiej śmietanki 30-36 %

Polewa czekoladowa:
15 g masła
100 ml mleka
1 gorzka czekolada
15 g cukru

Dodatkowo:
kilka posiekanych batoników Kinder Chocolate do dekoracji
kilka łyżek startej, białej czekolady do dekoracji


Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: Margarynę rozpuścić, ostudzić. Suche składniki przesiać, a następnie wymieszać. Dodać mleko oraz jajka, wymieszać trzepaczką. Na koniec dodać dżem i roztopioną margarynę, wymieszać. Masę przelać do dwóch form o wymiarach 35x24 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 30 minut. Po tym czasie wyjąć i pozostawić do wystudzenia.

Krem Kinder Chocolate: Batoniki posiekać nożem, umieścić w garnuszku. Dodać masło i 30 g śmietanki. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Podgrzewać do rozpuszczenia się składników. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Resztę śmietanki ubić na sztywno, dodawać stopniowo krem Kinder Chocolate i zmiksować. Pierwszy blat ciasta czekoladowego wysmarować kremem, przykryć drugim ciastem. Schłodzić w lodówce.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej do otrzymania jednolitej polewy. Pozostawić do zgęstnienia. Gęstniejącą polewę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać posiekanymi batonikami i startą, białą czekoladą. Schłodzić minimum 4 godziny (najlepiej całą noc) Smacznego!
 

8 komentarzy:

  1. Świetne ciacho Justynko :-) zjadłabym kawałeczek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam do wczorajszej kawy, pyszne! :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj! Skuszę się 😉 Mimo tego ze postanawiałam troszkę " zadbać o linię"😁 Nie mogę się oprzeć...

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej! Muszę, poprostu muszę tego spróbować <3 Podejmę się zrobienia tego nieziemsko wyglądającego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ojej! Muszę, poprostu muszę tego spróbować <3 Podejmę się zrobienia tego nieziemsko wyglądającego ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly