5 września 2015

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

 
Puszyste ciasto drożdżowe nadziane truskawką, obsypane słodką kruszonką. A to wszystko pieczone w formie na muffinki...przepysznie <3 Oczywiście, babeczki można nadziać innymi owocami- jagodami, malinami, wiśniami, śliwkami... Możliwości jest mnóstwo i każda z pewnością wyśmienita. Polecam!
  

Składniki: (na ok. 10 babeczek)

 Ciasto:
230 g mąki pszennej tortowej
14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
50 g cukru
2 duże żółtka
1/2 szkl letniego mleka
50 g masła, roztopionego
16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
 
Dodatkowo:
10 truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka  

 

Przygotowanie: 

Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką i cukrami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać żółtka oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto odgazować uderzając pięścią, a następnie podzielić na 10 równych części. Do każdej wcisnąć truskawkę, dobrze skleić i uformować zgrabną kuleczkę.

Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami. 

 
 
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić kuleczkę z truskawką, sklejeniem do dołu. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować babeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
 
Tak przygotowane babeczki piec w 190 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego!  
 
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly