23 września 2015

Gryczane placuszki z łuską gryczaną

 
Zdrowe placuszki z dodatkiem łuski gryczanej, która jest cennym źródłem błonnika, witamin z grupy B, wielu minerałów (żelazo, cynk, wapń, potas, magnez, mangan) oraz przeciwutleniaczy. Jest doskonała jako dodatek do musli, jogurtu, sosów czy właśnie placuszków ;) Te są przepyszne! Każdy może sobie na nie pozwolić, nawet osoby na diecie. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Serdecznie polecam!
 
 
Składniki: 
 
Ciasto:
70 g mąki gryczanej 
50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki łuski gryczanej 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
150 ml mleka 
1/2 banana 
1 jajko

 Dodatkowo: 
miód, owoce do podania
 
 
Przygotowanie:
 
Banana rozgnieść widelcem. Jajko roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Na rozgrzaną patelnie (bez tłuszczu) nakładać porcje ciasta. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly