16 września 2015

Krem budyniowy- przepis podstawowy

 
 Podstawowy przepis na krem budyniowy. Sprawdza się wyśmienicie do tortów, ciast, deserów czy po prostu wyjadania łyżeczką ;) Jeśli Tobie również sprawia kłopoty, polecam przeczytać porady dotyczące właśnie tego kremu (klik)

 
Składniki:
 
2 budynie waniliowe/śmietankowe
800 ml mleka
5 łyżek cukru (o ile budyń nie jest słodzony)
250-300 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej

 
Przygotowanie:
 
700 ml mleka przelać do garnka i podgrzewać. Budynie rozpuścić razem z cukrem w pozostałym mleku (100 ml). Ważne, by dobrze wszystko wymieszać tak, by nie było grudek (można zmiksować mikserem). Mieszankę budyniową wlać do gorącego mleka (najlepiej jeszcze niezagotowanego). Cały czas mieszając w jedną stronę. Gotować do zgęstnienia kremu.  Tak przygotowany budyń należy zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia (najlepiej w temperaturze pokojowej).
 
Miękkie masło utrzeć mikserem na puch (potrwa to kilka minut). Następnie stopniowo, łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń. Za każdym razem dobrze miksować. 
 
Tak przygotowany krem nada się świetnie do tortów, ciast czy deserów. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly