7 września 2015

Kuleczki Rafaello

 
 
Kokosowe kuleczki nadziane migdałami, w smaku bardzo zbliżone do znanych nam wszystkim kupnych Rafaello ;) Ich przygotowanie nie sprawia żadnego problemu, masa jest zwarta i łatwa w formowaniu. Sprawdzą się doskonale na małych i dużych uroczystościach. Polecam!


 Składniki: (na ok. 25 kuleczek)

100 g miękkiego masła
1 małe jajko
100 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego (16 g)
80 g wiórków kokosowych+ troszkę do obsypania kuleczek
80 g herbatników
około 25 sztuk migdałów
 
 
Przygotowanie:
 
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym do puszystości. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować. Wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Masę schłodzić w lodówce minimum 30 minut.

W między czasie drobno pokruszyć herbatniki (w malakserze lub za pomocą wałka) Dodać je do schłodzonej masy i dobrze wymieszać. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. W każdej umieścić migdał. Obtoczyć je w wiórkach kokosowych. Smacznego!
 

5 komentarzy:

  1. Wyglądają pysznie
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam Raffaello, a te kuleczki wyglądają identycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmmm smakowicie wyglądają :) aż muszę je zrobić moim łasuchom :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly