10 września 2015

Najzwyklejsze kruche, maślane ciasteczka

 
Chyba najprostsze ciasteczka jakie można sobie wyobrazić ;) Czasem mniej, znaczy więcej! Podczas przygotowania nie sprawiają żadnych problemów, są proste, szybkie i tanie... zatem do dzieła! :D


Składniki:

180 g zimnego masła
80 g cukru pudru
225 g mąki pszennej
1 żółtko
kilka kropel aromatu waniliowego
1-2 łyżki kakao


Przygotowanie:

Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać. Dodać ekstrakt, żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić je na 2 części. Do jednej dodać przesiane kakao i dobrze wyrobić. Obydwa ciasta owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkować je na grubość około 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Schłodzić przez 10-15 minut w lodówce.
 
 
W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st.C. Blaszkę z ciasteczkami wstawić do gorącego piekarnika. Piec przez około 10 minut do ładnego zarumienienia (czas pieczenia zależy od wielkości i grubości naszych ciasteczek) Upieczone ciastka wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę w celu wystudzenia. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Super ciasteczka, właśnie takie ciasteczka chodziły za mną od rana, do kawusi :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly