16 września 2015

Perfekcyjny krem budyniowy-PORADY


Ten krem jest jednym z podstawowych, najtańszych, najbardziej popularnych i lubianych przez nas kremów. Jest również takim elementem wypieku, który bardzo lubi płatać figle. Czy Tobie też zdarzyło się, że krem był wodnisty, za gęsty, za rzadki, zwarzył się, a może miał grudki? Nie martw się... mi też. Pamiętaj tylko, by zwarzonego kremu nie wyrzucać od razu do kosza! Da się go uratować i co ciekawe, w ogóle nie jest gorszy od tego niezwarzonego. 
Podstawowy przepis na ten krem możecie znaleźć TUTAJ.

Co więc zrobić, by krem budyniowy spełnił nasze oczekiwania? Po kolei...

BUDYŃ:
Jak się można domyślić, do zrobienia kremu budyniowego potrzeby jest budyń. I już na samym początku warto podkreślić, że musi on być naprawdę gęsty. Tak, że można odwrócić garnek do góry dnem. Zbyt rzadki, lejący budyń zwiększa prawdopodobieństwo zważenia się kremu. Co więc zrobić, by krem był gęsty?? Zmniejszyć ilość mleka zalecanego na opakowaniu. Np. zamiast 500 ml mleka użyć 400 ml. Dzięki temu, po ugotowaniu krem będzie miał odpowiednią konsystencje.
Następnie należy go pozostawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej w temperaturze pokojowej (jeśli nie mamy czasu, można włożyć go na chwilkę do lodówki). Dopiero tak przygotowany budyń można dodawać do utartego masła.

MASŁO
Tylko i wyłącznie!! Zapomnij o margarynie, miksach itp., które podczas ucierania lubią się warzyć. Masło powinno być prawdziwe, z jak największą zawartością tłuszczu (najlepiej 82%). Dzięki temu krem będzie miał piękny, maślany smak i zapach.
Masło przed utarciem powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej (wystarczy wyciągnąć je z lodówki na 2 godziny przed użyciem). Powinno mieć zbliżoną temperaturę do budyniu (lepiej, by budyń był zimniejszy niż masło. Nigdy na odwrót!). Dzięki temu krem na pewno się uda! Masło należy utrzeć na puch, do jasności i puszystości. Dopiero wtedy można dodawać budyń.
Budyń dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, za każdym razem dobrze miksując, do otrzymania gładkiego i jednolitego kremu. 
Jeśli nam się to uda, możemy być z siebie zadowoleni. Jeśli nie, to nie należy się poddawać! Jest kilka sposobów, by  uratować krem budyniowy.

  
CO ZROBIĆ GDY...
  
KREM SIĘ ZWARZYŁ
1. Pierwszym sposobem jest przełożenie zwarzonej masy do miski żaroodpornej i ustawić ją nad garnkiem z lekko gotującą się wodą. Cały czas mieszając, pod wpływem ciepła krem zrobi się jednolity. Wtedy należy zdjąć go z ognia i schłodzić w lodówce, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. 

2. Drugim sposobem jest w oddzielnej misce utrzeć dodatkowo mniej więcej 1/4 kostki miękkiego masła, a następnie powoli dodawać zwarzony krem budyniowy. 

3. Trzecim sposobem jest dodanie do zwarzonej masy około 3 łyżek wrzącej wody lub mleka, cały czas miksując. 


KREM MA GRUDKI

1. Najczęstszym winowajcą jest tutaj budyń. By uniknąć grudek w kremie, polecam mleko wymieszane z proszkiem budyniowym dodać do gorącego, a nie gotującego się mleka. Dzięki temu proces gęstnienia będzie trwać dłużej, ale zmniejszy prawdopodobieństwo
powstania grudek.

2. Podczas łączenia masła i budyniu, obydwa te składniki powinny być w tej samej temperaturze (najlepiej pokojowej). Jeśli tak nie będzie, masło zacznie się "grudkować".

3. Nie można ubijać kremu zbyt długo, by tłuszcz zawarty w maśle się nie oddzielił.

4. W łatwy sposób można pozbyć się grudek. Wystarczy miskę z kremem umieścić nad garnczkiem z gorącą wodą i miksować przez kilka minut. Dzięki temu grudki ulegną roztopieniu, a krem będzie jednolity.

5. Można również wstawić miskę z kremem na kilka sekund do mikrofalówki. Po czym od razu zmiksować (efekt podobny jak w poprzednim sposobie).

6. Dobrym sposobem jest również dodanie do kremu 1-2 łyżki ciepłego mleka.


KREM JEST ZA GĘSTY

1. Jeśli gotowy krem budyniowy nawija się na trzepaczki miksera, a sam mikser odmawia pracy, wystarczy dodać kilka łyżek mleka lub śmietanki (w temperaturze pokojowej!) i dobrze zmiksować.


KREM JEST ZA RZADKI

1. Zbyt rzadki krem należy wstawić na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjąć i w razie konieczności zmiksować krótko mikserem. (podczas chłodzenia zawarte w kremie masło zagęści krem).


PRÓBOWAŁEM JUŻ WSZYSTKIEGO, A KREM DALEJ MI NIE WYCHODZI

W takiej sytuacji polecam kupić budyń z innej firmy i spróbować jeszcze raz... może to jego wina ;)
Pamiętaj!
Człowiek uczy się na błędach! Nie poddawaj się, gdy krem znów przysporzy Ci problemów. Kiedyś na pewno się uda.


 Jeśli masz pytanie albo swoje rady dotyczące kremu budyniowego to koniecznie napisz w komentarzu! Z wielką chęcią je przeczytam!

13 komentarzy:

  1. kupny budyń ... faktycznie bardzo skomplikowane

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie krem budyniowy wychodzi ładny, gęsty, bez grudek tylko po wstawieniu ciasta do lodówki po kilkunastu godzinach robi się rzadki, lejący.
    Jaka może być tego przyczyna?
    Proszę o odpowiedź.
    Dziękuje i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jakiego masła Pani używa?? Czy przed dodaniem do masła budyniu budyn jest gesty?

      Usuń
  3. Jeżu masa uratowana...6urodziny córki..oj dzięki dzięki

    OdpowiedzUsuń
  4. Można jeść krem z e zwazona masa. ??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślenie tak ;) To wciąż ta sama masa tylko zapewne inaczej wygląda :) A co poszło nie Tak?

      Usuń
  5. Zrobiłam podstawę kremu orzechowego, tzn. do dwóch szklanek mleka dodałam wanilię, zmielone orzechy i dwie łyżeczki maki ziemniaczanej (choć w przepisie była tylko jedna). Teraz studzę masę, ale jest cały czas dość rzadka. Wg przepisu mam dodać po wystudzeniu 1 żółtko i ucierać. Nie ma słowa o maśle. Czy samo żółtko zagęści krem? Czy zaryzykować i dodać też utarte masełko???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli masa po wystudzeniu nie zgęstnieje dodałabym masło. Mogłabym jednak prosić o podanie wszystkich składników tego kremu orzechowego?? Te żółtko po wystudzeniu cos mi nie pasuje ;)

      Usuń
  6. Co zrobić jeśli masa jest tłusta bo zaduzo
    dałam masła.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że jedynym rozwiązaniem jest ugotowanie dodatkowego budyniu i dodanie go do masy :)

      Usuń
  7. Witam, a gdy budyń jest za słodki? Co Pani proponuje? Może dogotuje budyń z torebki już bez cukru i je wymieszam razem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic bym nie dodawała ;)
      Taki słodki budyń zmiksowany z utartym masłem powinien się wyrównać :)
      Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly