15 września 2015

Sernik kawowy z czekoladą

 
Pyszny, kremowy sernik, intensywnie kawowy z dodatkiem gorzkiej czekolady. W całym domu pięknie pachnie kawą podczas pieczenia tego serniczka ;).  Serdecznie polecam wypróbować, szczególnie smakoszom kawowo-czekoladowych smaków!


Składniki:

Ciasteczkowy spód:
180 g ciastek pełnoziarnistych, np. digestive
60 g roztopionego i ostudzonego masła

Masa serowa:
750 g zmielonego twarogu (może być z wiaderka)
250 g serka mascarpone
4 jajka
1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
200 g rozpuszczonej i ostudzonej gorzkiej czekolady
2 łyżki mąki pszennej
4 łyżki kawy rozpuszczalnej w proszku
1 łyżka likieru kawowego

Dodatkowo:
sos karmelowy/ polewa czekoladowa itp.


Przygotowanie:

Ciasteczkowy spód: Ciastka pokruszyć na piach (za pomocą wałka lub malaksera). Dodać do nich masło i wymieszać do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Masę ciasteczkową umieścić w tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Dobrze wklepać w dno formy.

Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg zmiksować z jajkami, mascarpone, mąką oraz cukrem. Dodać kawę, likier i rozpuszczoną czekoladę, ponownie zmiksować do połączenia się składników. Gotową masę serową wylać na ciasteczkowy spód.

Piec w 150 st.C przez około 45-60 minut (najlepiej w kąpieli wodnej). Upieczony sernik powinien być ścięty i sprężysty z wierzchu. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić w lodówce minimum 4 godziny (najlepiej całą noc). Przed podaniem można polać sosem karmelowym lub polewą czekoladową. Smacznego!

Porady dotyczące perfekcyjnego sernika pieczonego: klik
 
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki

1 komentarz:

Printfriendly