11 września 2015

Truskawkowe mini serniczki na zimno

 
Ekspresowe, truskawkowe mini serniczki na zimno, które mogą stanowić idealny, lekki deser w upalne dni. Proste w przygotowaniu, nie wymagają specjalnych, kulinarnych umiejętności ;) 
 

Składniki:

150 g truskawek
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
200 g twarogu półtłustego, zmielonego
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny


Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, pozostawić do przestudzenia.
Truskawki zmiksować blenderem na puree. Dodać cukier, twaróg oraz jogurt naturalny, zmiksować do połączenia składników. Przestudzoną żelatynę wlać do owocowej masy, krótko zmiksować. Tak przygotowaną masę przelać do silikonowych foremek lub małych miseczek. Schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia. Następnie delikatnie wyjąć z foremek/miseczek (polecam serniczek razem z naczyniem włożyć na kilka sekund do gorącej wody- ułatwi to wyciąganie. Przed podaniem udekorować truskawkami. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly