28 września 2015

Wiedeńskie kruche ciasteczka

 
Bardzo smaczne, kruche ciastka oblane gorzką czekoladą.  Znikają w mgnieniu oka, więc od razu polecam podwoić porcję :D Naprawdę warte polecenia!


Składniki:

Ciasto:
100 g masła w temperaturze pokojowej
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
110 g mąki pszennej
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady rozpuszczonej w 3 łyżkach mleka


Przygotowanie:
 
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości. Dodać ekstrakt, zmiksować. Wsypać suche składniki (przesiane!) i ponownie zmiksować do połączenia. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego. Wycisnąć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia podłużne kształty. Piec w 170 st.C przez około 10-15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.
 

Każde ciastko zamoczyć do połowy w rozpuszczonej czekoladzie. Pozostawić do zastygnięcia. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło:Brunetka w kuchni 

1 komentarz:

Printfriendly