4 września 2015

Zebra


Pomysłowe ciasto..a raczej dwukolorowa babka, która zachwyci gości przede wszystkim swoim wyglądem ;) Jej przygotowanie nie wymaga większych umiejętności, więc jeśli masz dwie lewe ręce do wypieków to śmiało spróbuj! Na pewno się uda :). 
 
 
Składniki:
 
 Ciasto:
5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru
1 szkl wody gazowanej w temperaturze pokojowej
1 szkl oleju słonecznikowego w temperaturze pokojowej
3 szkl mąki pszennej + 2 łyżki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kopiaste łyżki kakao
kilka kropel aromatu waniliowego

 
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia

 
Przygotowanie:
 
Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując uważając, by piana nie opadła. Dodać żółtka, zmiksować do połączenia składników. Przesianą mąkę, olej, wodę oraz proszek do pieczenia dodawać na zmianę, mieszając delikatnie szpatułką. Ciasto podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Do drugiej 2 łyżki mąki i również wymieszać.
 
Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!). Ciasta wylewać na środek tortownicy po 2 łyżki na przemian jasnego i ciemnego, aż do wyczerpania mas. Piec w 160 st.C około 20 minut. Następnie podwyższyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Uchylić piekarnik i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki

4 komentarze:

  1. Właśnie upiekłam...i jest super,bardzo puszyste i wilgotne. Najlepszy przepis na zebrę jaki znalazłam. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo sie ciesze. Zycze smacznego! ;-)

      Usuń

Printfriendly