25 października 2015

Bajaderki

 
 
Bajaderki to po prostu ciastka z niczego ;) Zalega ci w domu ciasto, na które już nikt nie ma ochoty? Albo co gorsza zakalec, który za chwilkę wyrzucisz do śmieci? Nie poddawaj się zbyt szybko! W bardzo łatwy sposób możesz zrobić z tego coś pysznego :) Dziś polecam właśnie bajaderki- małe, słodkie kuleczki z resztek ciast, oblane polewą i obtoczone w wiórkach kokosowych. Nikt nie uwierzy, że zrobiłaś je z jakiegoś starego ciasta :D
 
 
Składniki: (na ok. 10-15 sztuk)

Bajaderki:
600 g resztek ciast: herbatników, zakalców, biszkoptów itp.
2 łyżki kakao (lub mniej jeśli używamy czekoladowych ciast)
50 g masła
1/4 szkl mleka
1/3 szkl cukru (lub mniej jeśli ciasta są bardzo słodkie)
3 łyżki dżemu/ powideł śliwkowych
2 łyżki kremu czekoladowego, np. Nutella
dodatki: rodzynki, skórki owocowe, posiekana czekolada, orzechy, migdały itp.

Dodatkowo:
100 g mlecznej/gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
kilka łyżek wiórek kokosowych do obtoczenia bajaderek
 
 
Przygotowanie:

Bajaderki: Resztki ciast drobno pokruszyć lub zmiksować w malakserze. Dodać ulubione dodatki (rodzynki, skórki, orzechy itp.) i wymieszać.
 
 
Masło zagotować z kakao, cukrem oraz mlekiem. Jeszcze ciepłą mieszankę dodać do masy ciasteczkowej wraz z dżemem/powidłami oraz kremem czekoladowym. Wszystko dobrze wymieszać, a następnie zagnieść w kulę (w razie konieczności dodać jeszcze łyżkę dżemu lub dosypać troszkę pokruszonych ciast) Z masy uformować 10-15 kulek. Schłodzić w lodówce.
 
Polewa czekoladowa: W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z masłem. Gdy polewa lekko przestygnie maczać w niej schłodzone bajaderki i obtaczać w wiórkach kokosowych. Schłodzić do zastygnięcia czekolady. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly