20 października 2015

Bezowe gniazdka z jagodami



Moja babcia była nimi zachwycona! Poprosiła nawet, bym upiekła jej na urodziny :-) Jagody idealnie równoważą słodkość bez. Bardzo polecam! Są pyszne :-).
 
 
Składniki: (na około 20 sztuk)
 
Gniazdka bezowe:
4 białka w temperaturze pokojowej
220 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
 
Dodatkowo:
jagody (świeże lub z syropu)
 
 
Przygotowanie:

Gniazdka bezowe: Białka ubić na sztywną, lśniącą pianę (dobrze ubite białka to takie, które po odwróceniu miski, w której się znajdują, nie spływają ze ścianek naczynia) Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukru, cały czas miksując. Wlać sok z cytryny i delikatnie wmieszać do piany. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać gniazdka (najpierw dół, później boki).
 
 
 
Piec w 140 st.C około 10 minut, zwiększyć temperaturę do 160 st.C i piec jeszcze 20-30 minut Jeśli za szybko będą się rumienić należy zmniejszyć temperaturę pieczenia!) Uchylić piekarnik i pozostawić gniazdka do całkowitego wystudzenia.  Każde gniazdko napełnić jagodami. Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly