21 października 2015

Bułki kukurydziane z sezamem

 
Uwielbiam wstać rano, włączyć piekarnik i upiec świeże bułeczki na śniadanie! Dziś polecam bułki kukurydziane z przedziałkiem, obsypane sezamem. To mój pierwszy wypiek z  użyciem tej mąki... i na pewno nie ostatni :D Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, chwilkę po wyjęciu z piekarnika. Gorąco polecam :)


Składniki: (na około 8 bułek)

Ciasto:
180 g mąki pszennej+ troszkę do podsypywania
200 g mąki kukurydzianej
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
200 ml letniego mleka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
50 g roztopionego i przestudzonego masła

Dodatkowo:
sezam do obsypania
woda do wysmarowania bułek



Przygotowanie:

Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąkami, solą oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać mleko i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec wlewając masło. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i nie powinno kleić się do rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłym miejscu na około 60-90 minut do podwojenia objętości.
 

Po tym czasie ciasto podzielić na około 8 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do napuszenia (około 30 minut).
 
 
Napuszone wysmarować wodą, np. przy pomocy pędzelka. Następnie obsypać sezamem i za pomocą ostrego noża zrobić przedziałek. Piec w 190-200 st.C przez 15-20 minut do zarumienienia. Studzić na kratce. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Mają cudownie żółciutki kolorek :) Pyszne musiały być :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly