23 października 2015

Chleb otrębowy w diecie Dukana

 
Bardzo mi zasmakował! Jest całkiem inny niż chleby, które jemy na co dzień. Bez dodatku nawet grama mąki. Łatwy i szybki w przygotowaniu. Polecam!
 

Składniki:

 3 jajka
 8 łyżek otrębów owsianych
16 łyżek otrębów pszennych
10 łyżek odtłuszczonego mleka w proszku
5 łyżek naturalnego jogurtu (niskotłuszczowego)
3 łyżeczki drożdży suchych
1/2 łyżeczki soli
5 łyżek letniej wody


Przygotowanie:

Wszystkie składniki dobrze zmiksować za pomocą miksera (ciasto będzie rzadkie, ale takie ma być!) Przełożyć je do keksówki o wymiarach 19x8 cm wysmarowanej masłem i obsypanej otrębami. Odstawić przykryte ściereczką w ciepłe miejsce na 30-60 minut. Piec w 200 st.C przez 10 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 180 st.C i piec jeszcze przez około 15 minut. Upieczony chlebek wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Smacznego! 

Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly