3 października 2015

Ciasteczka z zielonego groszku

 
Tradycyjne, chińskie ciasteczka z zielonego groszku. Intensywny zielony kolorek sprawia, że chcę się takie ciasteczko mieć w dłoni ;) Na pewno zrobię je jeszcze nie raz! Polecam ;D


Składniki (na około 30 sztuk)

100 g zielonego groszku
50 g cukru
100 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek


Przygotowanie:

Zielony groszek zmiksować blenderem do uzyskania gładkiej pasty. Dodać do niego cukier, mąkę pszenną i oliwę z oliwek. Wszystko dobrze zmiksować. Powinna powstać jednolita, zielona masa. Uformować z niej małe kuleczki i za pomocą kciuka zrobić w każdej dołeczek. Ciasteczka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 15 minut.


Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku do kilku dni. Smacznego!
 
Inspiracja/ źródło: Just My Delicious

2 komentarze:

  1. Z groszku na słodko? Bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam gdzieś, kiedyś tort groszkowy, ciekawe, jak smakują takie ciasteczka...

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly