29 października 2015

Ciasto Bounty

 
Puszysty, czekoladowy biszkopt, słodka masa kokosowa i ciemna polewa czekoladowa. Bajeczne ciasto, za które zabierałam się już od jakiegoś czasu. Połączenie kokosu z czekoladą jest strzałek w dziesiątkę! Ciasto odwzorowane na popularnym batoniku Bounty. Muszę przyznać, że smakuje wręcz identycznie :) Doskonałe dla osób początkujących, które uważają, że mają dwie lewe ręce w kuchni. Gorąco polecam!


Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x35 cm)

Biszkopt czekoladowy:
5 jajek w temperaturze pokojowej
150 g cukru
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 płaskie łyżki kakao
50 g ciemnej czekolady, startej

Masa kokosowa:
600 ml mleka
300 g wiórków kokosowych
1/2 szkl cukru
1 łyżka cukru waniliowego
250 g masła

Polewa czekoladowa:
200 g mlecznej/gorzkiej czekolady
1 łyżka kakao
120 g masła


Przygotowanie:

Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować (piana nie może opaść!). Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać, wsypać do piany razem ze startą czekoladą i bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 24x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut do "suchego patyczka". Upieczony biszkopt ostudzić w uchylonym piekarniku.

Masa kokosowa: Mleko zagotować z cukrami, a następnie dodać wiórki kokosowe. Gotować na małym ogniu do momentu wchłonięcia przez wiórki mleka (około 15-20 minut). Po tym czasie do gorącej masy dodać masło. Mieszać, aż się rozpuści. Masę pozostawić do wystudzenia.

Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, do uzyskania jednolitej gęstej polewy. Przestudzić.

Biszkopt umieścić w blaszce, w której był pieczony. Wysmarować go masą kokosową i schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie wierzch ciasta polać polewą i ponownie schłodzić (ciasto najlepiej smakuję na następny dzień). Smacznego!

16 komentarzy:

  1. kocham bezgranicznie :) Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i kusi, kusi, kusi :) Pyszności!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. jeśli smakuje tak, jak wygląda, to będę zachwycona, biszkopt już mam, teraz idę wstawiać mleko i będę działać dalej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że będzie smakować :D Pozdrawiam!

      Usuń
  4. Uwielbiam ten batonik a już takie ciasto to byłby nadmiar szczęścia^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Myślałam ze takie ciasto jest bardziej skomplikowane ,a okozało się bardzo łatwe i pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniełe cistko, pyszne ,kokosowe, czekoladowe, idealne. Mokre słodziutkie mmmmniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam teraz na swieta tylko biszkopt przekroiłam na poł i posmarowałam masa kokosowa , a reszta na gore. bardzo smaczny, tylko nie wiem czemu kokos nie była sklejony tylko raczej sypki i rozwalał się.Niemniej jednak polecam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powodem może być zbyt długie gotowanie kokosu. Następnym razem proszę gotować kilka minutek krócej :) Powinno być ok.
      Pozdrawiam!

      Usuń
  8. Robiłam ostatnio likier domowy malibu i zostały mi wiórki ze spirytusu czy można dodać takie?No wtedy wiadomo wersja dla doroslych😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak ;)
      Jeśli lubi Pani takie mocne smaki...czemu nie :D

      Usuń

Printfriendly