19 października 2015

Ciasto czekoladowe z dynią

 
Rozpływające się w ustach, wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem dyni i orzechów włoskich. Polecam w szczególności osobom uzależnionym od czekolady ;) Proste, skromne, nieskomplikowane, polane błyszczącą polewą... palce lizać! Na jesienne, chłodne wieczory, przy kubku gorącej kawy będzie doskonałe :)
 
 
Składniki:

Ciasto czekoladowe:
3 jajka
3/4 szkl cukru
1/3 szkl oleju
1/2 szkl puree z dyni, np. domowej roboty
100 g posiekanych orzechów włoskich
100 g gorzkiej czekolady
120 g mąki pszennej
2-3 łyżki kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa czekoladowa:
60 g gorzkiej/mlecznej czekolady
1 łyżeczka masła
1 łyżka śmietany 18%
 
 
Przygotowanie:

Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, ostudzić. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując. Dodać żółtka, następnie olej, czekoladę i puree z dyni, miksować. Wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz orzechy. Delikatnie wymieszać szpatułką. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!) Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do "suchego patyczka". Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić.

Polewa czekoladowa: Czekoladę posiekać, umieścić w garnuszku razem z masłem i śmietanką. Wszystko rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do uzyskania gęstej, błyszczącej polewy.

Ostudzone ciasto polać polewą czekoladową i od razu pokroić. Odstawić do zastygnięcia polewy. Smacznego!
 

4 komentarze:

  1. czy 10 dkg rozpuszczonej czekolady,również dolać do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiscie ;-) Zaraz poprawie przepis. Dziekuje! ;-)

      Usuń
  2. Mmm, musiało smakować bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasta z warzywami to moje ulubione ciasta, to wygląda wspaniale.

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly