4 października 2015

Ciasto Kantyczka

 
Ciasto o wielu smakach. Znajdziemy w nim m.in. mak, kakao, dżem i biszkopty. Ja polałam "Kantyczkę" polewą czekoladową i obsypałam wiórkami kokosowymi. Wyśmienite ciasto zarówno do kawy, na niedzielę czy też ważniejsze uroczystości. Jeśli obawiasz się zakalca, polecam przeczytać porady jak go uniknąć- klik. 

 
Składniki:
 
Ciasto:
2,5 szkl mąki pszennej
1,5 kostki margaryny
8 jajek
2 szkl cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/2 szkl maku
okrągłe biszkopciki
słoik dżemu, np. z czarnej porzeczki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 

Polewa czekoladowa:
2 łyżki masła
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru
2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
 
 
Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając pojedynczo żółtka. Wsypać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt z wanilii i zmiksować. 
 
Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej wsypać przesiane kakao, wymieszać. Do drugiej dać suchy mak, wymieszać. Do trzeciej dodać 2 łyżki przesianej mąki.  
 
Przygotować prostokątną, klasyczną blaszkę o wymiarach mniej więcej 23x39 cm. Wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć ciasto makowe, potem biszkopty, na nie warstwę dżemu. Na dżem ciasto kakaowe, ponownie biszkopty i dżem. Na wierzchu wyłożyć ciasto jasne. Piec w 180 st.C przez około 40 minut (ciasto zarumieni się i będzie pięknie pachnieć). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać do powstania jednolitej polewy. Zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gęstniejącą rozprowadzić po cieście. Schłodzić w lodówce. Smacznego!
 


Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi

3 komentarze:

  1. Bardzo przyjemnie wygląda ;-) Zapraszam Cię również do mnie ;-) http://wielopokoleniowo.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly