9 października 2015

Ciasto marchewkowe

 
Wilgotne ciasto marchewkowe z pysznym kremem na bazie serka Philadelphia. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Podczas pieczenia w całym domu unosi się piękny korzenno-cynamonowy zapach. Jak dla mnie najlepsze z najlepszych! ;)
 
 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)
 
Ciasto marchewkowe:
4 jajka w temperaturze pokojowej
1 szkl cukru
1 op. cukru waniliowego (16 g)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 szkl mąki pszennej
1 szkl oleju rzepakowego w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki przyprawy do piernika
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka kakao
szczypta soli
1 szkl posiekanych orzechów włoskich
1,5 szkl marchewki, startej na tarce
garść posiekanych rodzynków
2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Krem:
200 g serka Philadelphia
2 łyżki miodu
4 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
cynamon do oprószenia
 
 
Przygotowanie:

Ciasto marchewkowe: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, cynamonem, solą, przyprawą do piernika, kakao, startą marchewką, orzechami włoskimi, rodzynkami i skórką pomarańczową.  Jajka ubić z cukrami do puszystości, wlewać strumyczkiem olej, cały czas miksując. Dodać wymieszane suche składniki i krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. 


Masę przelać do prostokątnej blaszki o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie pozostawić ciasto do ostudzenia w uchylonym piekarniku.

Krem: Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Ostudzone ciasto wysmarować kremem i oprószyć cynamonem. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Wygląda przepięknie, ja jeszcze w tym sezonie go nie piekłam...trzeba to zmienić :-)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly