2 października 2015

Cynamonowa drożdżówka do odrywania

 
Aromatyczna drożdżówka do odrywania. Mięciutka, puszysta i wilgotna. Wygląda na pracochłonną, ale tak nie jest ;) Jej maślany zapach unosi się po całym domu i przyciąga nawet największych niejadków. Polecam!
 
 
Składniki:
 
Ciasto:
20 g drożdży świeżych 
150 ml letniego mleka
50 g cukru
400 g mąki pszennej
½ łyżeczki soli
2 jajka
50 g stopionego masła
 
Dodatkowo:
70 g masła
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do "ruszenia" drożdży. Po tym czasie dodać mąkę, cukier, sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, pod koniec dodając stopione masło. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić w cieple na około 1,5 godziny do podwojenia objętości. 
Jeśli masz problemy z ciastem drożdżowym polecam przeczytać tę notkę.
 
W międzyczasie rozpuścić masło, a brązowy cukier wymieszać z cynamonem. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić rękami i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x60 cm. Posmarować je roztopionym masłem i posypać cukrem z cynamonem (1 łyżkę masła, jak i 1 łyżkę cukru z cynamonem należy odłożyć na bok) Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 równych pasków. Ułożyć je jeden na drugim, a następnie pokroić w poprzek na 6 kawałków. Kawałki umieścić bokiem w podłużnej formie keksówce i odstawić do napuszenia na około 40 minut. 

Po tym czasie posmarować ciasto odłożonym wcześniej masłem i posypać resztą cukru z cynamonem. Piec w 180 st.C przez około 30-35 minut do zarumienienia (z piekarnika wydobywać się będzie piękny, cynamonowy zapach :D) Wyjąć i przestudzić. Smacznego! 
 
Inspiracja. źródło: Domowe Wypieki

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, już czuję jej zapach :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda znakomicie! puszysto!
    smykwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda niesamowicie, na pewno jest mega smaczne: )

    OdpowiedzUsuń
  4. Upieklam pieknie wyroslo
    Juz nie moge sie doczekac az wystygnie

    OdpowiedzUsuń
  5. Czekam zatem na opinie :-) Moge liczyc rowniez na jakies zdjecie?? Z checia umiescilbym je w galeri czytelnikow. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly