31 października 2015

Dyniowe ciasteczka z pajęczyną

Kolejna smaczna propozycja na Halloween. Tym razem kruchutkie, dyniowe ciasteczka z pajęczyną. Nikt się im nie oprze! Dzięki dyni mają piękny, żółtawy kolorek. Proste do przygotowania, choć trzeba przyznać, że zrobienie pajęczyn z czekolady wymaga troszkę cierpliwości. Polecam! :)

  
Składniki: (na około 25-30 sztuk)

Ciasto:
300 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1/2 szkl cukru pudru
2 żółtko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka przyprawy do piernika

Lukier:
1,5 szkl cukru pudru
kilka łyżek soku z cytryny lub wody

Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady do dekoracji
1 łyżeczka masła
1 łyżka mleka
 
 
Przygotowanie:

Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść w kulę. Owinąć ciasto folią spożywczą i schłodzić 30 minut w lodówce. Po tym czasie rozwałkować na grubość 5 mm i za pomocą szklanki lub foremki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 190 st.C przez około 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce.

Lukier: Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny/ wodą do powstania gęstego, białego lukru. Rozprowadzić go na ciasteczkach dyniowych. Odstawić do zastygnięcia.

Gorzką czekoladę rozpuścić z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej lub mikrofalówce do powstania błyszczącej polewy. Przełożyć ją do foliowego woreczka. Na końcu woreczka zrobić malutką dziurkę. I teraz wszystko zależy już od naszych umiejętności plastyczno-estetycznych ;) Na ciastkach z lukrem malujemy pajęczy wzorek i odstawiamy ciastka na bok, by czekolada zastygła (można również zmienić kolejność-ciastka wysmarować czekoladą, a pajęczynę zrobić za pomocą lukru). Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly