16 października 2015

Jesienne dyniowe babeczki

Niezwykle aromatyczne, jesienne babeczki dyniowe z dodatkiem domowego puree z dyni. Pięknie pachną podczas pieczenia, a ich przygotowanie zajmuje zaledwie 30 minut. Sprawdzą się doskonale na chłodne wieczory przy kubku gorącej herbaty. Polecam!
 

 
Składniki: (na około 12 sztuk)

Ciasto:
1 szkl puree z dyni, np. domowej roboty
2 jajka
1/2 szkl oleju rzepakowego
100 g cukru
3 łyżki cukru trzcinowego
1 szkl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Puree, jajka, olej oraz cukry roztrzepać w misce. W innym naczyniu wymieszać suche składniki. Dodać do nich mokre i krótko wymieszać tylko do połączenia składników.
 
 
Masę nakładać do papilotek do 3/4 wysokości. Piec w 180 st.C przez około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Ja właśnie zabieram się za obróbkę swojej dyni i zastanawiam się, co by tu z niej zrobić? Hm...może właśnie babeczki? :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly