17 października 2015

Kokosowy sernik królewski

 
Jak sama nazwa wskazuje.. królewski, czyli naprawdę godny polecenia! Elegancko wygląda i wbrew pozorom nie jest trudny do zrobienia. Doskonały na wszelkiego rodzaju święta, imprezy czy przyjęcia. Po prostu niezawodny, niezastąpiony! Gorąco polecam.

 
Składniki:
 
Ciasto kruche:
 3 szkl mąki pszennej
 250 g zimnego masła
 1 szkl cukru (dałam 3/4)
 3 łyżki kakao
 3 żółtka
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
 Masa serowa:
 1,5 kg gładkiego, mielonego twarogu
 10 jajek
 1,5 szklanki cukru
 torebka cukru waniliowego (16 g)
 200 g masła miękkiego
 3 czubate łyżki kaszy manny
 1 budyń waniliowy
 100 g. wiórków kokosowych
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 rodzynki (opcjonalnie)
 
 Dodatkowo:
 wiórki kokosowe do obsypania


 
Przygotowanie:
 
Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Podzielić na 2 równe części. Obydwie umieścić na 2 godziny do zamrażalnika.
 
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Masło utrzeć do puszystości razem z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka oraz twaróg, miksować. Wsypać po kolei budyń waniliowy, kaszę mannę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe, zmiksować. Białka ubić na sztywno, a następnie delikatnie wmieszać do masy serowej. 
 
Pierwszą część ciasta zetrzeć do blaszki o wymiarach 23x39 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze poprzyklejać w dno formy. Na spód wylać masę serową, na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w 170st.C około 60 minut, aż sernik będzie ścięty z wierzchu (polecam piec w kąpieli wodnej. Jak to się robi, możecie przeczytać tutaj). 
 
Po tym czasie uchylić piekarnik i pozostawić do ostudzenia. Następnie wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Inspiracja/ źródło: klik
 

2 komentarze:

Printfriendly