22 października 2015

Kruche, miodowe ciastka z ziarnami

 
Te ciastka na pewno zachwycą wielbicieli miodowych smaków ;) Kruche, oblane miodem, obficie posypane ziarnami. Kto by je pochrupał wieczorek w towarzystwie herbatki..?? Polecam :D
 
 
Składniki:

Ciasto:
1 3/4 szkl mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki śmietany
3 łyżki miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Dodatkowo:
kilka łyżek płynnego miodu
słonecznik, siemie lniane, sezam

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitej masy. Uformować w kulę i owinąć folią spożywczą. Schłodzić minimum 60 minut w lodówce. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą szklanki wykrawać okrągłe ciasteczka. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wysmarować miodem i obficie posypać ziarnami. Piec w 180 st.C przez około 15 minut do zarumienienia. Gdy poczujecie piękny zapach wydobywający się z piekarnika, to to jest właśnie ten moment, gdy ciasteczka są upieczone i należy wyjąć je z piekarnika i pozostawić do wystudzenia na kratce. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Ja bym pochrupała z rozkoszą!
    Szczególnie, że herbatkę mam, i tylko ciasteczka brakuje...

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly