13 października 2015

Lekki jogurtowiec z truskawkami

 
Na dworze jesiennie, a powiedziałabym nawet, że zimowo :) Mimo tego dobrze jest osłodzić sobie życie czymś lekkim, sezonowym i mniej kalorycznym. Dziś proponuję jogurtowiec z truskawkami na owsianych ciasteczkach. Prosty w przygotowaniu, nie wymaga pieczenia. Polecam!
 
 
Składniki:
 
 około 100 g ciastek owsianych
 400 g gęstego jogurtu naturalnego
 200 g śmietany kremówki 36%
 4 łyżki ksylitolu (można zastąpić cukrem pudrem, miodem)
 2 łyżki żelatyny
 50 ml gorącego mleka
 250 g świeżych truskawek
 1 czerwona galaretka, np. truskawkowa
 400 ml gorącej wody
 
 
Przygotowanie:

Żelatynę rozpuścić w 50 ml gorącego mleka, odstawić do przestudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ksylitol oraz jogurt. Do przestygniętej żelatyny dodać kilka łyżek masy śmietankowo-jogurtowej i dobrze wymieszać. Następnie całą żelatynę wlać do masy i zmiksować.
 
 
Tortownicę o średnicy 20-22 cm wyłożyć folią aluminiową. Na dnie formy umieścić owsiane ciasteczka. Zalać je masą jogurtową i schłodzić w lodówce do stężenia. Galaretkę rozpuścić w 400 gorącej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Truskawki umyć i pokroić w plasterki. Poukładać ciasno na masie jogurtowej. Tężejącą galaretkę wylać na truskawki. Ponownie schłodzić. Smacznego!
 
 

5 komentarzy:

  1. Dla mnie to kwintesencja lata :)

    OdpowiedzUsuń
  2. te ciasteczka rozumiem ze trzeba rozkroszyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie, nie kruszymy ciastek :) Dajemy je w całości na spód tortownicy. Pod wpływem wilgoci zmiękną. Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Czy ilość żelatyny w stosunku do mleka jest poprawna?? Az 2 łyżki na 50 ml mleka???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, 50 ml powinno wystarczyć, ale jak się da więcej, np. 100 ml też będzie ok ;)

      Usuń

Printfriendly