24 października 2015

Mus pomarańczowo-dyniowy z orzechami

 
 Aromatyczny mus dyniowo-pomarańczowy z dodatkiem orzechów włoskich. Jego kolorek przyciągnie każdego :) Puszysty, nie za słodki, najlepszy schłodzony. Minimum pracy, maksimum smaku...to lubię! 
 
 
Składniki: (na 4 porcje)

300 ml śmietanki kremówki 30%
3-4 łyżki miodu
3 łyżki serka mascarpone
200 g puree z dyni, np. domowej roboty
skórka otarta z 1 pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżeczka cynamonu
garść orzechów włoskich
 
 
Przygotowanie:

Śmietankę ubić na sztywno, dodać miód, cynamon, serek mascarpone, puree z dyni, skórkę oraz sok z pomarańczy. Wszystko dobrze zmiksować. Tak przygotowany mus przełożyć do 4 szklanek/pucharków. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Smacznego!
 

1 komentarz:

  1. Zapamietuje do wykorzystania!
    Cudny, optymistyczny kolor...
    Bedzie w sam raz na jesienne, szare dni...
    :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly