14 października 2015

Paluszki Baby Jagi

 
Efektowne ciastka w kształcie paluchów Baby Jagi. Proste w przygotowaniu, bardzo kruche i przerażająco smaczne :D Uwielbiane przez dzieci, ale nie tylko. Sprawdzą się doskonale na Halloween, które coraz częściej obchodzone jest w Polsce. Polecam!
 
 
Składniki: (na 30-40 sztuk)
 
Ciasto:
350 g mąki pszennej
250 g zimnego masła
1 jajko
150 g cukru pudru
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka aromatu waniliowego
 
Dodatkowo:
30-40 migdałów w całości
 
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą, cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać masło, aromat i jajko. Wszystko szybko wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Owinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
 
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki i formować z nim wałeczki wielkości palców. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w sporych odległościach (urosną!) Z każdego wałeczka uformować zgrabny paluszek, nie zapominając o delikatnych nacięciach w okolicach kostek ;) Na górze każdego ciasteczka umieścić migdał i dobrze wcisnąć tak, by przypominał on paznokieć. Tak uformowane paluszki Baby Jagi schłodzić w lodówce 15 minut (lub dłużej), dzięki czemu nie rozpłyną się na blaszce podczas pieczenia.
 
 
Piec w 190 st.C przez około 15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone paluszki wyjąć z piekarnika i pozostawić chwilkę na blaszce, a następnie całkowicie przestudzić na kratce. Smacznego!
 
 

2 komentarze:

Printfriendly