15 października 2015

Puree z dyni

 
Aksamitne puree z dyni, doskonałe do ciast, babeczek, placuszków lub na wytrawnie. Podstawa naszych jesiennych, aromatycznych wypieków ;) Puree możemy przygotować na dwa sposoby: zapiekając lub gotując. Zarówno jeden, jak i drugi sposób jest sprawdzony i bardzo dobry.

 
Składniki: (na 2 średnie słoiczki)
1 mała dynia (moja miała niecały kilogram)


Przygotowanie:
Dynię przekroić na ćwiartki i za pomocą łyżki oczyścić z nasion. Przekroić jeszcze na kilka części lub jeśli zależy nam na czasie- pokroić w kostkę. Umieścić w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 180 st.C przez około 30-60 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni. Jeśli za szybko się rumieni, należy przykryć ją folią aluminiową i dalej zapiekać. Dynia jest gotowa, gdy bez problemu możemy nabić ją na widelec. Wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie przy pomocy nożyka lub łyżeczki obrać ze skórki. Umieścić w wysokim naczyniu i zmiksować na puree. Przełożyć do słoiczków.

 
Puree z dyni można również przygotować inaczej- gotując. W tym celu oczyszczoną dynię zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości (jeśli pokrojona jest w kostkę, będzie to trwać około 10-15 minut) Dalej postępować tak jak w przypadku pierwszego sposobu. Przechowywać w lodówce do 3 dni lub zamrozić w foliowych woreczkach. Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Czy takie puree można zawekowac?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak oczywiście! Polecam wtedy zrobić puree z kilku dyń, by otrzymać więcej słoików. Pozdrawiam!

      Usuń

Printfriendly