27 października 2015

Razowe placuszki z gruszką

 
 
Brak pomysłu na śniadanie? Albo szukasz czegoś nowego, innego niż kanapki? Serdecznie polecam wypróbować właśnie te placuszki. Robi się je w kilka minut. Wystarczy obrać gruszki, wymieszać wszystkie składniki, usmażyć i jeść :) Smacznego!

 
Składniki: (na ok. 14 placuszków)
 
Ciasto:
150 g mąki żytniej razowej
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1 szkl jogurtu naturalnego
2 jajka
1-2 łyżki miodu
2 gruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę.
 
Dodatkowo:
odrobina oleju do smażenia
ulubione dodatki, np. miód, owoce, dżem.
 
 
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki (oprócz gruszek) wymieszać za pomocą trzepaczki. Następnie wmieszać pokrojone w kostkę gruszki. Patelnię rozgrzać z niewielką ilością oleju. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smażyć z obu stron po kilka minut do zezłocenia. Podawać na ciepło ulubionymi dodatkami. U mnie syrop klonowy. Smacznego!
 
 

1 komentarz:

Printfriendly